Loading Laddar...
 

Bil med släp

Du väljer mellan att ta körkort för BE eller utökad behörighet B

Utökad Behörighet BMed denna behörighet får du dra ett ekipage med maximal totalvikt på 4250 kg. Det behövs inget körkortstillstånd, eller något teoriprov på trafiksäkerhetsverket. Det du behöver göra är att köra upp och visa dina kunskaper för Trafiksäkerhetsverkets personal. Du kan välja köra upp som privatist eller via trafikskolan. Kör du upp som privatist ordnar du själv med ett släp lastat med den tyngd på lasten som trafikverket föreskriver och ser till att det är säkrat och fyller deras krav på ett bra sätt. Du kan naturligtvis köra upp via oss med vårt ekipage.

Provet på Trafikverket

Trafikverket vill att du kan visa upp en del av en utökad säkerhets-kontroll. Sedan blir det körning i trafiken där förarprövaren bedömer din förmåga att manövrera ekipaget och köra det så miljövänligt som möjligt. Det kan innebära att du får backa runt ett gathörn eller starta i backe. Förarprövaren bedömer även hur du följer trafikregler och samspelar med övriga trafikanter och bedömer risker. Det innebär t.ex. att du ska kunna välja rätt hastighet i olika situationer.

Körlektioner på trafikskolan

Körlektionerna på trafikskolan anpassar vi efter dina förkunskaper. Din lärare visar dig den utökade säkerhetskontrollen. Det är allra bäst om du har pluggat den i BE Boken så du är förberedd. Vi kommer vid behov och efterfrågan att ha en teorikväll för släpteori. Kolla med vår receptionist. Sedan kör ni i olika trafikmiljöer och ser till att din körning motsvarar trafikverkets krav. Du som tar körkort för personbil kan numer köra upp för både för B körkortet och för utökad behörighet B samma dag.

BE

Med ett BE körkort får du dra ett ekipage med maximal totalvikt på 7 ton. För att kunna ta denna behörighet krävs att du skaffar dig ett körkortstillstånd. Du går in på korkortsportalen.se. Öppna fliken ”blanketter” och fyll i ett körkortstillstånd och en hälsodeklaration. Hälsodeklarationen innehåller ett syntest som vi kan hjälpa dig med om du inte har problem med dina ögon, för då är det bättre att du går till din optiker. För att ta ett BE körkort krävs att du skriver ett teoriprov på trafikverket. För att lyckas med det läser du i Trafikens grunder och repeterar trafikreglerna och vägmärkena. Du behöver även BE Boken. Dina kunskaper kan du testa på våra teorifrågor på elevcentralen. Det finns ljudstöd till frågorna. Om det är så att du tycker att det är svårt att plugga på egen hand finns hjälp att tillgå.

Vi kommer vid behov och efterfrågan att ha en teorikväll för elever som vill ha hjälp med BE teorin. Prata med vår reception. Vi har vanliga B körkorts teorikurser regelbundet och pluggar enskilt med elever som behöver extra stöd. Om du behöver extra stöd på teoriprovet på Trafiksäkerhetsverket kan vi hjälpa dig att ansöka om förlängd tid eller muntligt prov.

Vi hjälper dig gärna och kontrollerar om dina kunskaper räcker för ett prov!

När du pluggat klart bokar du ett teoriprov på korkortsportalen.se.  För att bli godkänd på provet ska du ha minst 44 rätt av 55 frågor. Du har 40 minuter på dig. När ditt teoriprov är klart gäller det i ett år och då är det dags att träffa din trafiklärare och ta en körlektion. På körlektionen tar trafikläraren hänsyn till dina förkunskaper och ser till att du får tillräckliga kunskaper för att klara av trafikverks praktiska prov. Körprovet på Trafiksäkerhetsverket gör du via trafikskolan med vårt ekipage eller som privatist.Tar du ditt eget släp, kontrollera att släpet motsvarar Trafikverkets krav.

På körprovet vill Trafikverket se en utökad säkerhetskontroll. Sedan ska du köra i trafiken och förarprövaren bedömer din förmåga att manövrera ekipaget och köra det så miljövänligt som möjligt. Det kan innebära en backning runt ett gathörn eller att starta i backe.

Hon bedömer även hur du följer trafikregler och samspelar med övriga trafikanter och bedömer risker. Det innebär t.ex. att du ska kunna välja rätt hastighet i olika situationer.

Lycka till med ditt körkort!

Priser  
Trafikens grunder 300:-
BE boken 250:-
Teorifrågor på elevcentralen 400:-
Enskild utredning ca 1 tim 400:-
Enskild teori  40 min 400:-
Teorikväll 2 tim 1000:-
Körlektion  55 min 800:-