Loading Laddar...
 

Moped klass 2

Moped klass 2 körs på cykelbanor där de finns annars körs dom på vägen. Du får köra i max 25 km/t. När du är klar utfärdas ett förarbevis.
Utbildningen leds av trafikskolans mc instruktörer med mångårig erfarenhet som trafiklärare.

Teoriutbildning är gemensam för både A-moped och klass 2. Den består av 4 x 2 timmars utbildning som är lärarledd. Läraren kommer att ge dig läxor och tester och tydliga hänvisningar till vad du ska plugga.
Om du tycker att det är svårt att läsa eller att du behöver ha extra stöd så berätta det för oss så vi kan hjälpa dig.

Den teoretiska utbildningen består i att förstå och kunna trafikreglerna och vägmärkena i stadstrafik och på landsväg. Förstå hur människan ( sig själv och andra) kan fungera i trafiken och kunna redogöra för risker i olika situationer tex halt väglag, hastighet, alkohol, hur mopeden syns av andra mm. Mycket tyngd läggs på attityder om fart och trimning.
När du pluggat klart finns det övningsskrivningar hos oss på trafikskolan där kunskaperna testas. Dessa skrivningar skrivs tills de är godkända.

Examination för moped klass 2. Det slutgiltiga provet sker på trafikskolan när eleven anser att den har tillräckliga kunskaper och har fyllt 15 år. Provet består av 35 frågor och 28 ska vara rätt av dem för att eleven ska bli godkänd.
Mopedkursens examinator godkänner eleven. När körningen och teorin är godkända rapporterar examinatorn in eleven som godkänd till trafikverket.

Körlektioner. Denna lektionsplanering är ungefärlig. Vi anpassar oss efter dina förutsättningar.
Du kör 3 stycken körlektioner. De är 55 minuter långa. De först 2 lektionerna kör du på en manöverbana. Du lär dig att manövrera mopeden i låg fart och i 25 km/t. Du lär dig bromsteknik, ni övar på både grus och asfalt. Målet är att du kan häva en låsning och bromsa hårt och effektivt i 25 km/t.

Den sista körlektionen körs i trafiken med radio så att läraren kan samtala med dig. Din lärare kör bakom dig på en moped eller motorcykel. Målet för denna körlektion är att du ska få lära dig var farorna finns och kan anpassa farten efter situationen. Du kommer bla. att lära dig hur en korsning söks av med blicken, vid vilka tillfällen lagen kräver att du ska blinka, hur en korsningpasseras när mopeden körs på en cykelbana. Om du och din lärare bedömer att ni inte blir klara på de 3 timmarna kommer du att få sätta in extralektioner.

Anmäl dig här!